Hoe is het om te werken bij CAPE Groep? Vijf medewerkers nemen je mee in onze cultuur.

Even voorstellen, v.l.n.r.: Judith, Lars, Marianne, Wendy en Chris.

Het is vrijdagochtend en we zitten met vijf collega’s in één van de inspirerende ruimtes in het nieuwe aangebouwde kantoorgedeelte van CAPE Groep. Op vrijdag zijn alle collega’s binnen. Dat is leuk en belangrijk, want op deze manier spreekt iedereen elkaar. Zo blijven we 'connected'! We blijven op de hoogte van de verschillende projecten en kunnen eenvoudig over prangende vragen sparren. Ook houden we op 'Social Friday' interne kennissessies over nieuwe ontwikkelingen. Hiermee houden we iedereen up-to-date en scherp.

We gaan in het komende uur los op hetgeen CAPE Groep typeert en waarom het leuk is om hier te mogen werken. Een aftrap van de sessie is nauwelijks nodig, want zoals het bij CAPE Groep gaat, zegt iedereen direct wat er in hen opkomt.

Wat typeert CAPE Groep?

cultuur dialoog
Met een grote glimlach zegt Chris: "Nuchterheid, hard werken en niet zeuren."

Marianne: "Voor elkaar instaan, ook als je het druk hebt. De hulpvaardigheid is hier hoog. Niet alleen op projectbasis, maar ook op het persoonlijk vlak. We hebben veel vrijheid en je hoeft niet bang te zijn om fouten te maken."

Wendy: "Inderdaad, fouten maken mag! En als het een keer niet goed gaat of je maakt een fout, dan word je opgevangen door je collega’s. Samen kijken we dan naar een oplossing."

Hoe word je uitgedaagd?

'Als het rustig en comfortabel wordt krijg ik de kriebels'
Chris: "Velen van ons hebben als trainee een groeipad doorlopen. Tijdens dit traject word je continu uitgedaagd. Vanuit eigen initiatief en stimulatie van het management sta je aan het roer van je eigen ontwikkeling."

Judith: "Zeker worden we hier uitgedaagd! Sterker nog, als het rustig of comfortabel wordt, begint het bij mij te kriebelen en wordt er gezorgd dat ik meer uitdaging krijg. We zijn continu aan het veranderen en met nieuwe ontwikkelingen bezig. Daar krijg ik energie van."

Waarom zouden anderen hier absoluut moeten komen werken?

"Vanwege ons…, de groep", roept Wendy heel spontaan.

Lars: "Ja, we werken samen in teams waar je altijd op terug kan vallen. Je staat er nooit alleen voor."

Judith: "En het ondernemerschap, de ambitie en de schakelsnelheid. Ik denk dat jong werkend Nederland een hoog tempo prettig vindt. Wij zijn ook een jonge organisatie. De gemiddelde leeftijd ligt hier rond de 30 jaar."

Pionieren zit in het DNA, omschrijf eens hoe jij dit ervaart?

Wendy cultuur
Chris: "Dit merk je aan de ontwikkelingen en de vooruitgang. Laatst hadden we nog een ontbijtsessie, waarbij onze directeur Rob ter Brugge middels een roadmap zijn visie, de vooruitgang en de ontwikkelingen deelt. Daarnaast hebben we een Digital Factory, waarin we continu pionieren met de innovaties in de IT-wereld. We duiken dieper in de ontwikkelingen rondom Machine Learning, Big Data en Artificial intelligence. Hoe kunnen we de digitale transformatie bij onze klanten verbeteren en versnellen."

Wendy reageert direct: "Omdat ik in het supportteam zit, zorgen wij ervoor dat er stabiliteit blijft, met al dat pionieren. Er volgt een knipoog. ‘Oplossingen moeten ook voor de toekomst stabiel blijven. Wij kijken hoe zaken slimmer en efficiënter kunnen maken. Bij een klant hebben we één applicatie op tientallen locaties geïnstalleerd. Bij het doorvoeren van updates wil je niet dezelfde handeling iedere keer uitvoeren. Met één druk op de knop kunnen wij er voor zorgen dat een update middels een geautomatiseerde CI/CD pipeline voor alle geïnstalleerde applicaties parallel wordt uitgevoerd."

Hoe kan jij je creativiteit kwijt in jouw werk?

Judith: "Eigenlijk wordt er elke dag wat van onze creativiteit gevraagd. Geen klant is hetzelfde, geen probleem is hetzelfde. Vaak word je verrast of zijn er nieuwe uitdagingen. We denken hele dagen in creatieve oplossingen."

Chris: "Problemen in de software kun je op verschillende manieren oplossen. En dat maakt het leuk. Ik kijk altijd naar de “Best Practice”. Dat geeft gewoon veel voldoening en uitdaging."

Marianne: "De meeste collega’s zullen het wel herkennen. Er wordt ook veel creativiteit gevraagd bij het begeleiden van de studenten. Want wat voor de ene persoon normaal is, is voor de ander abracadabra. Aan mij de taak om een creatieve manier te vinden om hen aan te sturen en kennis over te dragen."

Is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en heb je een concreet voorbeeld?

‘Sta zelf aan het roer van jouw ontwikkeling.’
Judith: "Ik heb mij binnen CAPE Groep flink ontwikkeld. Recentelijk behaalde ik nog de titel Scrum Master."

Wendy: "Het ontwikkelpad ligt voor iedereen open. Ik bedoel daarmee dat we niet in hokjes worden geplaatst, maar dat er gekeken wordt naar waar jouw kracht ligt en wat er bij jouw persoonstype past."

Chris: "Ik had in het begin bijvoorbeeld moeite met het consultancy vak. Een klant goed uitvragen, processen begrijpen en dan snappen hoe je de processen kunt omzetten naar software. Hierin ben ik intensief begeleid door mijn mentor Hans. Hij liet mij echt groeien. Ikzelf ben meer gericht op softwareontwikkeling en dat vind ik heel leuk. Mooie oplossingen bedenken en daar zo veel mogelijk van weten. Als je iets leuk vindt binnen CAPE Groep, dan kun je jezelf daarin verder ontwikkelen."

Judith: "Persoonlijke ontwikkeling is een samenspel van je eigen initiatief en motivatie, en de sturing en coaching van het management of andere collega’s. We definiëren elk jaar onze eigen doelen, maar ook andere kunnen aangeven dat zij jou in een bepaalde rol zien."

Wendy: "Vanuit support stellen we ook elk kwartaal persoonlijke doelen op die bijdragen aan de jaardoelstellingen. Maar goed, wij hebben dan ook een vast team, waardoor dit mogelijk is."

Marianne: "De ontdekkingstocht rondom mijn eigen persoonstype, kan ik mij nog heel goed herinneren. Ik heb er ongeveer 3 maanden over gedaan. Ik had al wat meer werkervaring, waardoor ik een beeld had gekregen van mijzelf, dat niet bleek te kloppen. Dus dat was een hele omslag."

Lars haakt aan: "Ten aanzien van persoonlijke ontwikkeling… ik denk dat ik vooral mijn eigen werkwijze hier beter heb leren toepassen. Je krijgt de ruimte om dit te ontdekken. Het is natuurlijk wel zo, dat we hier te maken hebben met een aantal methodieken, 'toll gates' en kaders, want je moet wel met elkaar kunnen samenwerken en dezelfde taal spreken. Maar daarbinnen heb je de ruimte om een manier van werken te vinden dat bij jou past."

Wat vind jij het meest prettig aan de cultuur van CAPE Groep?

‘We staan open voor andere meningen en oordelen niet’
Judith: "Dat je altijd mag zeggen wat je denkt."

Chris: "Je mag overal over meepraten en niet alleen over je eigen werkgebied. Dat maakt het dynamisch!"

Dat maakt dan toch ook dat iedereen altijd overal wat van mag vinden en dat dit soms heel lastig is?

"Klopt, maar zoals je altijd alles mag zeggen, mag je ook zeggen: NU EVEN NIET! Voor mij is dit overigens wel lastig, hoor. Ik kan moeilijk nee zeggen. Misschien een goed punt voor één van mijn leerdoelen."

Marianne: "Ik vind de bereidheid om elkaar te helpen erg prettig. Er is nooit een deur dicht."

Lars: "Wat ik het meest prettig vind aan de cultuur is de objectiviteit die hier heerst. Open staan voor andere meningen, niet oordelend. Wanneer er feedback is, dan is dit altijd ter verbetering en nooit om puur commentaar te geven."

Chris: "Er wordt ook nooit een schuldvraag bij een persoon neergelegd. We kijken naar het proces. Waar ging het mis en hoe kunnen we dit samen oplossen."

Wendy: "Ik vind vooral ook dit, zoals we nu bij elkaar zitten en hoe we met elkaar omgaan erg fijn. En het is niet altijd alleen zakelijk, we vragen elkaar ook hoe het thuis gaat."

Omschrijf je collega’s en de manier waarop jullie samen werken.

IMG_2195-1-1
Lars: "Een stelletje malloten bij elkaar, ...hahahaha..."

Judith: "Het team is heel verschillend, waardoor je elkaar juist erg aanvult."

Marianne: "Humor is ook erg belangrijk."

Wendy: ".. En buffelen wanneer het moet."

Chris: "… Zelfs als er gebuffeld wordt, wordt er gelachen."

Is elke dag hetzelfde of word je verrast en uitgedaagd?

Marianne-cultuur
Marianne: "De dagen zitten vol met verrassingen. Ondanks de planning komt er geregeld iets verrassends tussendoor en dan moet je kunnen anticiperen."

Judith: "De afwisseling in het aantal verschillende projecten is erg leuk. Zo leer je verschillende organisaties en organisatieculturen kennen en is geen dag hetzelfde."

Lars: "Niet elke procesflow of wijziging in de integratie is hetzelfde en dat vergt flexibiliteit."

Wendy: "Ik vind het stiekem wel leuk al die afwisseling. Maar soms moet je je ook even focussen en dan zoek ik een andere plek op."

Omschrijf de interactie met de klanten en hoe jij jouw rol ervaart.

‘Kunnen “Shape Shiften" noemen we dat’
Marianne: "Onze klanten zijn vertegenwoordigd in verschillende branches, zoals bouw, logistiek en verzekeringen. Deze klanten communiceren allemaal op een andere manier. Als consultant moet je rekening houden met de verschillende culturen, communicatievormen en vraagstukken van de klant. Je moet goed kunnen schakelen. “Shape Shiften” noemen wij dat hier."

Lars: "We hebben no-nonsense klanten. Veel in het marktsegment logistiek. Deze groep klanten wil hun vraag eergisteren al opgelost hebben."

Judith: "Er is veel verschil tussen de projecten en de klanten, maar vaak zijn onze klanten open en toegankelijk."

Wendy: "Of het nu grote of kleine klanten zijn, ze hebben allemaal andere verwachtingen. Het is belangrijk om in de gaten te houden hoe de relatie is, want daar kun je op inspelen. Alles draait om goede communicatie."

Lars: "Communicatie is heel belangrijk. Het draait allemaal om respect en transparantie, humor en hard werken. Ik denk dat wij als bedrijf ook klanten kiezen die goed bij ons passen. Dit is een onbewust, natuurlijk proces."

Word jij onze nieuwe collega? Bekijk onze vacatures en solliciteer!